Krem kalafiorowy z rozmarynem i kaszą gryczaną
-
Kaloryczność79.57 kcal3.98%
-
Białko3.12 g6.24%
-
Węglowod.6.58 g2.44%
-
Tłuszcze5.34 g7.63%
-
Błonnik1.37 g5.48%
-
GDA3.98 %
- Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
- Por obrany - 30g
- Czosnek duży - 20g (4 ząbki)
- Cebula - 40g (½ sztuki)
- Cebula czerwona - 15g (¼ sztuki)
- Kalafior - 250g
- Wywar warzywny - 300g (1 ¼ szklanki)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 300g (1 ¼ szklanki)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Sezam, nasiona - 30g (3 łyżki stołowe)
- Kasza gryczana sucha - 30g
- Rozmaryn suszony - 6g (2 łyżeczki)
- Sól biała - 1g (2 szczypty)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 100g (4 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż plasterki pora, posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku, aż do zeszklenia. Następnie dodaj różyczki kalafiora, liść laurowy, bulion warzywny, mleko i pieprz. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem do miękkości kalafiora.
KROK 2: W rondelku rozgrzej olej, dodaj posiekaną czerwoną cebulę, 2 ząbki czosnku i rozmaryn i lekko zeszklij. Następnie dodaj nasiona sezamu i kaszę gryczaną i smaż, aż cebula będzie chrupiąca, a nasiona lekko zmienią kolor na złoty. Dopraw solą i pieprzem.
KROK 3: Garnek z zupą zdejmij z ognia i delikatnie wlej jogurt naturalny. Zmiksuj całość blenderem do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem.
KROK 4: Zupę podawaj w miseczkach, z dodatkiem rozmarynu i oliwy.
Smacznego!