Springrolls z sałatą i komosą ryżową
(5)
25 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
331 kcal / 1 porcję (123 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność269.18 kcal13.46%
-
Białko10.60 g21.2%
-
Węglowod.45.43 g16.83%
-
Tłuszcze5.30 g7.57%
-
Błonnik4.07 g16.28%
-
GDA13.46 %
Składniki
- Quinoa - komosa ryżowa - 270g (1 ½ szklanki)
- Sałata masłowa - 50g (10 liści)
- Papier ryżowy - 90g
- Sos sojowy bezglutenowy - 50g (5 łyżek stołowych)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- imbir suszony - 10g
- Olej sezamowy - 12g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Komosę ryżową ugotuj według przepisu na opakowaniu. Lekko przestudź.
KROK 2: Sałatę umyj, osusz i poszarp na kawałki.
KROK 3: Talerz wypełnij wodą i połóż w nim kawałek papieru ryżowego, mocz przez ok. 20-30 sekund do zmięknięcia. Następnie przełóż papier na deskę, wypełniaj komosą i sałatą. Zawijaj i powtarzaj tę czynność do momentu, aż wykorzystasz cały papier.
KROK 4: Do miseczki przelej sos sojowy i olej sezamowy, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku, szczyptę imbiru i wymieszaj. Zawinięte springrolls zanurzaj w sosie.
Smacznego!