Gryczane pierniczki świąteczne
-
Kaloryczność388.18 kcal19.41%
-
Białko5.91 g11.82%
-
Węglowod.62.69 g23.22%
-
Tłuszcze14.70 g21%
-
Błonnik3.23 g12.92%
-
GDA19.41 %
- Miód pszczeli - 320g (26 ⅔ łyżeczki)
- Kasza gryczana sucha - 400g
- Ksylitol - 49g (7 łyżeczek)
- Masło ekstra - 150g (30 łyżeczek)
- Kakao 16%, proszek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Soda oczyszczona - 6g (2 szczypty)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Cynamon mielony - 12g (3 łyżeczki)
- Goździki - 4g (2 łyżeczki)
- Kardamon mielony - 1g (½ łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Podgrzej miód na małym ogniu z ksylitolem, przyprawami i masłem, cały czas mieszając. Uważaj, by nie doprowadzić do jego zagotowania.
KROK 2: Gdy składniki się połączą, a ksylitol rozpuści z miodowej masie, zdejmij naczynie z ognia i odstaw do ostygnięcia.
KROK 3: Kaszę gryczaną zmiel w młynku d kawy na miałką mąkę. Połącz ją w dość sporej misce z przesianym kakao, sodą oraz solą. Do suchych składników dodaj całkowicie ostygniętą masę miodową i zagnieć gładkie, sprężyste ciasto. Wstaw ciasto do lodówki na całą noc, by stężało.
KROK 4: Następnego dnia, na obsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm.
Foremką wykrawaj dowolne kształty pierników, a następnie ułóż je na wyłożonej papierem blasze.
KROK 5: Wstaw pierniki do nagrzanego do 180 st. C piekanika i piecz przez około 15 minut lub do momentu, az pierniki nabiorą ładnego rumianego koloru.
*Pierniki możesz dowolnie polukrować lub zostawić je bez żadnych ozdób.
Smacznego :)