Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Gryczane pierniczki świąteczne

(3)
20 minut + czas chłodzenia
10 osób
łatwy
Wartości odżywcze
374 kcal / 1 porcję (96 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    388.18 kcal
    19.41%
  • Białko
    5.91 g
    11.82%
  • Węglowod.
    62.69 g
    23.22%
  • Tłuszcze
    14.70 g
    21%
  • Błonnik
    3.23 g
    12.92%
  • GDA
    19.41 %
Składniki
  • Miód pszczeli - 320g (26 ⅔ łyżeczki)
  • Kasza gryczana sucha - 400g
  • Ksylitol - 49g (7 łyżeczek)
  • Masło ekstra - 150g (30 łyżeczek)
  • Kakao 16%, proszek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Soda oczyszczona - 6g (2 szczypty)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Cynamon mielony - 12g (3 łyżeczki)
  • Goździki - 4g (2 łyżeczki)
  • Kardamon mielony - 1g (½ łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Podgrzej miód na małym ogniu z ksylitolem, przyprawami i masłem, cały czas mieszając. Uważaj, by nie doprowadzić do jego zagotowania.

KROK 2: Gdy składniki się połączą, a ksylitol rozpuści z miodowej masie, zdejmij naczynie z ognia i odstaw do ostygnięcia.

KROK 3: Kaszę gryczaną zmiel w młynku d kawy na miałką mąkę. Połącz ją w dość sporej misce z przesianym kakao, sodą oraz solą. Do suchych składników dodaj całkowicie ostygniętą masę miodową i zagnieć gładkie, sprężyste ciasto. Wstaw ciasto do lodówki na całą noc, by stężało.

KROK 4: Następnego dnia, na obsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm.
Foremką wykrawaj dowolne kształty pierników, a następnie ułóż je na wyłożonej papierem blasze.

KROK 5: Wstaw pierniki do nagrzanego do 180 st. C piekanika i piecz przez około 15 minut lub do momentu, az pierniki nabiorą ładnego rumianego koloru.

*Pierniki możesz dowolnie polukrować lub zostawić je bez żadnych ozdób.

Smacznego :)