Jabłka faszerowane komosą ryżową i bakaliami
(2)
50 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
249 kcal / 1 porcję (158 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność157.87 kcal7.89%
-
Białko3.01 g6.02%
-
Węglowod.19.71 g7.3%
-
Tłuszcze8.38 g11.97%
-
Błonnik2.67 g10.68%
-
GDA7.89 %
Składniki
- Jabłko - 450g
- Cytryna - 40g (4 plastry)
- Mleczko kokosowe - 230g (23 łyżek stołowych)
- Quinoa - komosa ryżowa - 90g (½ szklanki)
- Żurawina suszona - 48g (4 łyżki stołowe)
- Orzechy laskowe - 60g (4 łyżki stołowe)
- Sól biała - 1g (2 szczypty)
- Miód pszczeli - 24g (2 łyżeczki)
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Jabłka przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne zostawiając ok. 1 cm miąższu. Wierzch skrop cytryną i piecz ok. 45 minut do miękkości.
KROK 2: W tym czasie przygotuj komosę ryżową. Z mleczka kokosowego* zbierz śmietankę i przełóż do miseczki. Komosę przełóż do rondelka, zalej mleczkiem, dodaj szczyptę soli i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj ok. 12-15 minut do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. Do ugotowanej kaszy dodaj żurawinę, posiekane orzechy laskowe i miód, dokładnie wymieszaj całość.
KROK 3: Upieczone jabłka posyp cynamonem, faszeruj bakaliową kaszą i zwieńczaj łyżką kokosowej śmietanki.
Smacznego!
*Użyj mleczka kokosowego z puszki.