Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Kotleciki kuskus z awokado i szczypiorkiem

(1)
20 minut
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
317 kcal / 1 porcję (171 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    185.14 kcal
    9.26%
  • Białko
    5.05 g
    10.1%
  • Węglowod.
    20.35 g
    7.54%
  • Tłuszcze
    10.04 g
    14.34%
  • Błonnik
    2.56 g
    10.24%
  • GDA
    9.26 %
Składniki
  • Kasza kuskus - 48g (¼ szklanki)
  • Awokado - 70g
  • Fasola biała, konserwowa - 120g
  • Bułka tarta - 33g (4 ¼ łyżki stołowej)
  • Bazylia świeża - 7g (1 ½ gałązki)
  • Szczypiorek siekany - 20g (4 łyżki stołowe)
  • Ocet balsamiczny - 3g (½ łyżki stołowej)
  • Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Papryka czerwona - 100g (½ sztuki)
  • Sól biała - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Jogurt typu greckiego - 80g (4 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: W małej misce wymieszaj kuskus z 1/4 szklanki gorącej wody. Odstaw na bok.

KROK 2: W drugim naczyniu rozgnieć razem awokado* i fasolkę. Dodaj bułkę tartą, bazylię, szczypiorek, drobno posiekaną paprykę, ocet balsamiczny i 1 łyżkę oliwy. Dopraw według uznania solą i pieprzem. Przełóż przygotowany wcześniej kuskus i dokładnie wszystko wymieszaj.

KROK 3: Z przygotowanej masy uformuj kotleciki i smaż je na rozgrzanej oliwie ok. 3-5 minut z każdej strony. Usmażone kotleciki odsącz na ręczniku papierowym. Wykładaj na talerz, udekoruj greckim jogurtem i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

*Awokado powinno być bardzo dojrzałe