Jaglane bułeczki z migdałami i żurawiną
(4)
30 minut
10 osób
łatwy
Wartości odżywcze
245 kcal / 1 porcję (77 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność320.28 kcal16.01%
-
Białko7.94 g15.88%
-
Węglowod.47.62 g17.64%
-
Tłuszcze11.30 g16.14%
-
Błonnik2.71 g10.84%
-
GDA16.01 %
Składniki
- Mąka pszenna, typ 500 - 195g (1 ½ szklanki)
- Mąka jaglana - 105g (⅔ szklanki)
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 70g (4 ⅔ łyżki stołowej)
- Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
- Sól biała - 2.5g (5 szczypt)
- Masło ekstra - 60g (12 łyżeczek)
- Syrop klonowy - 60g (12 łyżeczek)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 120g (½ szklanki)
- Żurawina suszona - 60g (5 łyżek stołowych)
- Migdały, płatki - 40g (4 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Blaszkę wyłóż pergaminem.
KROK 2: Do dużej miski przełóż mąkę pszenną, jaglaną i pełnoziarnistą, dodaj proszek do pieczenia i sól i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj masło i dokładnie rozgnieć je razem z mąką.
KROK 3: Do miski z mąką wlej mleko, dodaj jaja i syrop klonowy. Następnie dorzuć żurawinę i całość dokładnie wymieszaj do powstania gęstęgo ciasta. Odstaw na ok. 10 minut.
KROK 4: Ciasto wyłóż na blat obsypany mąką i delikatnie zagnieć do momentu, aż będzie elastyczne. Następnie lekko je rozciągnij i powykrawaj 8 trójkątów.
KROK 5: Bułeczki ułóż na blaszce, posyp płatkami migdałów i piecz ok. 13-15 minut.
Smacznego!