Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Sezamowa quinoa po tajsku

(9)
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
810 kcal / 1 porcję (338 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    239.81 kcal
    11.99%
  • Białko
    10.12 g
    20.24%
  • Węglowod.
    23.24 g
    8.61%
  • Tłuszcze
    9.27 g
    13.24%
  • Błonnik
    3.62 g
    14.48%
  • GDA
    11.99 %
Składniki
  • Quinoa - komosa ryżowa - 360g (2 szklanki)
  • Olej kokosowy - 15g
  • Serek naturalny tofu - 250g
  • Sałata pak choi - 200g
  • Groszek zielony - 150g
  • Migdały, płatki - 100g (10 łyżek stołowych)
  • Sezam, nasiona - 50g (5 łyżek stołowych)
  • Ocet jabłkowy - 12g (4 łyżeczki)
  • Woda ciepła - 100g (½ szklanki)
  • Syrop klonowy - 20g (4 łyżeczki)
  • Sos sojowy bezglutenowy - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Ketchup - 16g (2 łyżeczki)
  • Miód pszczeli - 24g (2 łyżeczki)
  • imbir suszony - 3g
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Skrobia kukurydziana - 10g (łyżka stołowa)
  • Woda ciepła - 20g (¼ szklanki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Na sitku przepłucz komosę ryżową pod bieżącą wodą, a następnie zalej w garnku dwukrotnie większą ilością wody i gotuj przez około 20-25 minut do momentu, aż komosa wchłonie całą wodę.

KROK 2: W dość sporym rondlu rozgrzej olej kokosowy i wrzuć do niego pokrojone w kostku tofu. Podsmażaj ciągle mieszając przez około 10 minut, do momentu, aż tofu nabierze jasnobrązowego koloru.

KROK 3: Umytą sałatę pak choi pokrój w średniej długości paski. Dodaj je do rondla z tofu i smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż stanie się miękka. Na koniec dodaj groszek zielony smaż ok. 2 minuty. Ma być lekko chrupiący, nie rozgotowany.

KROK 4: W międzyczasie przygotuj sos słodko-kwaśny: do rondelka dodaj wszystkie składniki (ocet jabłkowy, sos sojowy, wodę, syrop klonowy, ketchup, płynny miód, imbir i sól). Całość wymieszaj dokłądnie odgrzewając na małym ogniu. W oddzielnej szklance, w ciepłej wodzie wymieszaj skrobię kukurydzianą. Wlej ją do skłądników sosu ciągle mieszając. Doprowadź do wrzenia i wyłącz ogień.

KROK 5: Do rondla z głównymi składnikami dania dodaj przygotowany sos słodko-kwaśny. Gotuj całość ciągle mieszając do momentu dokładnego połączenia się składników. Wyłącz ogień, a następnie dodaj ziarna czarnego sezamu i płatki migdałów. Dokładnie całość wymieszaj.

Smacznego!