Bezglutenowe ciasto cytrynowe
-
Kaloryczność292.39 kcal14.62%
-
Białko7.10 g14.2%
-
Węglowod.18.82 g6.97%
-
Tłuszcze21.60 g30.86%
-
Błonnik2.90 g11.6%
-
GDA14.62 %
- Migdały, płatki - 200g (20 łyżek stołowych)
- Słonecznik, nasiona - 100g (10 łyżek stołowych)
- Daktyle, suszone - 150g
- Kakao niskotłuszczowe - 10g (łyżka stołowa)
- Mleczko kokosowe - 800g (80 łyżek stołowych)
- Sok z cytryny - 60g (20 łyżeczek)
- Skórka z cytryny - 5g (łyżeczka)
- Orzechy nerkowca - 120g
- Skrobia kukurydziana - 15g (1 ½ łyżki stołowej)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Miód pszczeli - 96g (8 łyżeczek)
Sposób przyrządzenia
SPÓD:
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Daktyle zalej wrzącą wodą i odstaw na 15 minut do zmięknięcia.
KROK 2: Na rozgrzanej suchej patelni upraż nasiona słonecznika. Następnie przełóż je do misy blendera, dodaj płatki migdałowe, kakao i odsączone daktyle. Miksuj do momentu uzyskania zbitej masy.
KROK 3: Tak przygotowany spód ciasta przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (20x20cm) i piecz w piekarniku przez 8 minut.
KREM:
KROK 1: Orzechy nerkowca zalej gorącą wodą i odstaw na godzinę.
KROK 2: Z bardzo dobrze schłodzonego mleczka kokosowego zbierz łyżką wierzchnią śmietankę i przełóż do miski.
KROK 3: Do miski ze śmietanką kokosową dodaj wyciśnięty sok z cytryny, startą skórkę z cytryny, odcedzone i osuszone orzechy nerkowca, skrobię kukurydzianą, szczyptę soli oraz miód. Miksuj wszystko przy użyciu blendera do momentu uzyskania gładkiego kremu.
KROK 4: Na upieczony spód wyłóż krem i rozsmaruj go za pomocą łyżki. Tak przygotowane ciasto piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.
KROK 5: Upieczone ciasto odstaw do ostudzenia, a następnie wsadź na noc do lodówki.
*Gotowe ciasto pokrój na kwadraty i każdy udekoruj plastrem cytryny.
Smacznego!