Jaglana pasta z wędzonej makreli
-
Kaloryczność108.72 kcal5.44%
-
Białko9.31 g18.62%
-
Węglowod.6.46 g2.39%
-
Tłuszcze5.40 g7.71%
-
Błonnik0.73 g2.92%
-
GDA5.44 %
- Kasza jaglana sucha - 50g
- Jaja kurze surowe - 200g (4 sztuki)
- Cebula czerwona - 80g (⅔ sztuki)
- Ogórek kwaszony - 240g (4 sztuki)
- Makrela, wędzona - 125g (sztuka)
- Szczypiorek siekany - 20g (4 łyżki stołowe)
- Serek wiejski - 200g (10 łyżek stołowych)
- Pieprz czarny - 8g (8 szczypt)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Uprzednio podprażoną kaszę jaglaną ugotuj na sypko zgodnie z instrukcją producenta zamieszczoną na opakowaniu produktu.
KROK 2: Jaja umieść w rondelku, zalej wodą ponad ich wierzchołek i zagotuj. Od momentu zagotowania wody, gotuj jaja jeszcze 8 minut na umiarkowanie małym ogniu. Po tym czasie zestaw z ognia, zalej zimna wodą i wystudź.
KROK 3: Ogórki kiszone obierz ze skórki, pokrój w drobną kosteczkę i odstaw na sitku by odciekły. Obierz i posiekaj w drobną kosteczkę cebulę. Drobno posiekaj również szczypiorek.
KROK 4: Makrelę połóż na desce, usuń z niej wszystkie ości. Przekładając do dużej miski, rozdrabniaj za pomocą kciuka i palca wskazującego jej mięso.
KROK 5: Do mięsa makreli dodaj posiekany ogórek, cebulę i szczypiorek. Jaja obierz ze skorupek i również pokrój je w drobną kostkę. Dodaj je razem z ostudzoną kaszą jaglaną do reszty składników i dokładnie całość wymieszaj.
KROK 6: Na koniec dodaj serek wiejski i pieprz, i raz jeszcze dokładnie wymieszaj.
*Najlepiej smakuje dnia następnego podana zr świeżym, razowym pieczywem.
Smacznego!