Pulpeciki z soczewicy i marchewki
-
Kaloryczność241.05 kcal12.05%
-
Białko13.79 g27.58%
-
Węglowod.30.43 g11.27%
-
Tłuszcze9.23 g13.19%
-
Błonnik4.68 g18.72%
-
GDA12.05 %
- Soczewica czerwona, nasiona suche - 200g
- Marchew - 45g
- Cebula czerwona - 105g (1 ¼ sztuki)
- Czosnek duży - 15g (3 ząbki)
- Płatki owsiane górskie - 60g (6 łyżek stołowych)
- Koncentrat pomidorowy, 30% - 30g (2 łyżeczki)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Parmezan tarty - 32g (4 łyżki stołowe)
- Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
- Natka pietruszki siekana - 36g (6 łyżeczek)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Oregano - 2g (łyżeczka)
- Bazylia suszona - 8g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
KROK 2: Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną przez producenta na opakowaniu.
KROK 3: Ugotowaną soczewicę odcedź i odstaw do wystygnięcia.
KROK 4: Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Odstaw na ok. 30 minut, a natępnie odcedź z niej nadmiar wody.
KROK 5: Czosnek i cebulę obierz i pokrój ją w kostkę. Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
KROK 6: W blenderze zmiksuj płatki owsiane na mąkę. Część uzyskanej mąki przełóż do głębokiego talerza.
KROK 7: Do misy blendera wsyp soczewicę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę, koncentrat pomidorowy, tarty parmezan, jajko, oliwę z oliwek, natkę pietruszki, sól, pieprz, oregano i bazylię. Miksuj do uzyskania masy o gładkiej konsystencji.
KROK 8: Powstałą masę wymieszaj ze zmiksowanymi płatkami owsianymi i tartą marchewką. Formuj kulki i obtaczaj je kolejno w mące owsianej. Pulpety wyłóż na blaszkę do pieczenia i piecz w piekarniku przez 20 minut.
Smacznego!