Kremowa kasza jęczmienna z marchewką i migdałami
(2)
50 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
322 kcal / 1 porcję (204 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność158.46 kcal7.92%
-
Białko5.67 g11.34%
-
Węglowod.20.24 g7.5%
-
Tłuszcze6.86 g9.8%
-
Błonnik2.37 g9.48%
-
GDA7.92 %
Składniki
- Kasza jęczmienna, pęczak - 90g
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Imbir korzeń - 5g
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Marchew - 70g
- Skórka z pomarańczy - 5g (łyżeczka)
- Tymianek suszony - 2g (łyżeczka)
- Migdały, słupki - 15g
- Wywar warzywno-drobiowy - 200g (szklanka)
- Masło ekstra - 5g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W małym garnku rozgrzej olej, dodaj imbir i czosnek i podsmażaj na średnim ogniu. Następnie dodaj kaszę jęczmienną i lekko przemieszaj. Całość zalej bulionem i gotuj do miękkości kaszy ok. 45 minut.
KROK 2: W połowie gotowania do kaszy dodaj pokrojoną w drobną kostkę marchew. Przemieszaj
KROK 3: Gdy kasza będzie już zupełnie miękka zdejmij ją z ognia i wymieszaj z łyżeczką masła. Gotową przełóż na talerz i Posyp startą skórką z pomarańczy, tymiankiem i płatkami migdałowymi.
Smacznego!