Gryczana tarta z karmelizowaną gruszką
-
Kaloryczność115.83 kcal5.79%
-
Białko2.14 g4.28%
-
Węglowod.21.50 g7.96%
-
Tłuszcze3.52 g5.03%
-
Błonnik2.47 g9.88%
-
GDA5.79 %
- Kasza gryczana sucha - 50g
- Masło ekstra - 20g (4 łyżeczki)
- Kakao 16%, proszek - 30g (3 łyżki stołowe)
- Mąka orkiszowa pełnoziarnista - 60g (½ szklanki)
- Ksylitol - 28g (4 łyżeczki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Woda mineralna niegazowana - 20g (¼ szklanki)
- Gruszka - 1000g
- Masło ekstra - 20g (4 łyżeczki)
- Syrop klonowy - 20g (4 łyżeczki)
- Sok z cytryny - 12g (4 łyżeczki)
- Aromat waniliowy - 2g (½ łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
CIASTO:
KROK 1: Mocno schłodzone wyjęte prosto z lodówki masło pokrój w małe kawałeczki.
KROK 2: Do średniej wielkości miski przesiej wzystkie suche składniki ciasta: zmieloną na mąkę kaszę gryczaną, mąkę orkiszową, kakao i sól. Dodaj dwie łyżki ksylitolu. Następnie dodaj pokrojone, zmrożone masło i zacznij ciasto wyrabiać. W trakcie wyrabiania, dodawaj nieco wody, by kontrolować jego konsystencję. Wyrabiaj do momentu połączenia się wszystkich składników.
KROK 3: Powstałe ciasto pokrój na dwie, nierówne części (1 część: 2/3 objętości ciasta; druga część 1/3). Mniejszą partię zawiń w folie spożywczą i włóż do lodówki.
KROK 4: Resztę ciasta wyłóż na dno wysmarowanej tłuszczem formy na tartę. Ponakłuwaj całość widelcem. Na czas przygotowywania masy gruszowej, wstaw formę do lodówki.
MASA GRUSZKOWA:
KROK 1: Gruszki umyj, obierz ze skórki i pokrój na dość cienkie plasterki o szerokości około 1,5-2 cm.
KROK 2: W dużym rondelku (o grubym dnie) rozpuść masło, dodaj syrop klonowy i na końcu gruszki. Doprowad całość do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, gruszki delikatnie przemieszaj i przykryj pokrywką. Gotuj gruszki przez około 15 minut, do momentu, aż gruszki zmiękną. Uważaj, żeby się nie przypaliły.
KROK 3: Kiedy gruszki będą już miękkie, usuń je za pomocą cedzaka z soku, przekładajac na talerz. Następnie zwiększ ogień (bez przykrycia) i podgrzewaj sos gruszkowy do momentu, aż nieco zgęstnieje. Dodaj spowrotem gruszki, sok z cytryny i aromat waniliowy i wymieszaj wszystko delikatnie.
KROK 4: Wyjmuj tartę z lodówki. Wyłóż na nią przygotowaną masę gruszkową.
KROK 5: Następnie wyjmij z lodówki zawiniętą część ciasta, rozwałkuj ją na cienki placek. Za pomocą noża podziel je na 3 cm-owe paski. Okładaj na wyłożonej masie przygotowane paski w taki sposób, by utworzyły zgrabną kratkę.
KROK 6: Tak przygotowaną tartę wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 45-50 minut w termoobiegu.
Smacznego!