Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Buraczane kotlety z kozim serem i świeżą miętą

(27)
60 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
415 kcal / 1 porcję (236 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    176.08 kcal
    8.8%
  • Białko
    7.43 g
    14.86%
  • Węglowod.
    15.80 g
    5.85%
  • Tłuszcze
    10.33 g
    14.76%
  • Błonnik
    2.55 g
    10.2%
  • GDA
    8.8 %
Składniki
  • Burak - 400g (4 sztuki)
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Płatki owsiane górskie - 130g (13 łyżek stołowych)
  • Ser kozi pleśniowy - 120g (12 plastrów)
  • Słonecznik, nasiona - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Cebula czerwona - 100g (sztuka)
  • Mięta świeża - 20g (4 gałązki)
  • Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.

KROK 2: Buraki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski.

KROK 3: Na rozgrzanej suchej patelni podpraż nasiona słonecznika do momentu uzyskania złotego koloru.

KROK 4: Ser kozi i cebulę pokrój w drobną kostkę, liście świeżej mięty posiekaj. Wszystko przełóż do miski z tartymi burakami i prażonymi nasionami słonecznika.

KROK 5: Płatki owsiane zmiksuj na mąkę. Część uzyskanej mąki przesyp do osobnego talerza.

KROK 6: Do tak przygotowanych składników wbij jajka, dodaj otrzymaną mąkę, oliwę z oliwek, dopraw swieżo mielonym pieprzem oraz szczyptą soli. Masę dokładnie wymieszaj ręką.

KROK 7: Wilgotnymi dłońmi uformuj kotlety, obtocz je w zmielonych płatkach owsianych, a następnie ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Kotlety piecz przez ok. 40 minut.

Smacznego!