Lekka sałatka z komosą, jabłkiem i żurawiną
(1)
25 minut
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
548 kcal / 1 porcję (214 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność256.46 kcal12.82%
-
Białko6.24 g12.48%
-
Węglowod.33.61 g12.45%
-
Tłuszcze12.24 g17.49%
-
Błonnik4.67 g18.68%
-
GDA12.82 %
Składniki
- Quinoa - komosa ryżowa - 180g (szklanka)
- Żurawina suszona - 84g (7 łyżek stołowych)
- Orzechy laskowe - 75g (5 łyżek stołowych)
- Cebula dymka - 40g (2 sztuki)
- Natka pietruszki pęczek - 18g (pęczek)
- Kolendra swieża - 15g (pęczek)
- Jabłko - 200g
- Sok z cytryny - 9g (3 łyżeczki)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Komosę ryżową ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia. Orzechy posiekaj i upraż na suchej patelni.
KROK 2: Jabłko pokrój w drobną kostkę, pietruszkę, kolendrę i cebulę posiekaj.
KROK 3: Do miski przełóż ugotowaną komosę, dodaj pokrojone jabłko, zioła, wrzuć żurawinę i orzechy. Całość zalej dressingiem i wymieszaj.
Smacznego!