Lekki omlet jaglany z jabłkiem i jogurtem
(1)
15 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
386 kcal / 1 porcję (356 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność108.64 kcal5.43%
-
Białko5.18 g10.36%
-
Węglowod.12.00 g4.44%
-
Tłuszcze4.89 g6.99%
-
Błonnik1.02 g4.08%
-
GDA5.43 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 20g
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Cukier brązowy - 5g (łyżeczka)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 5g (½ łyżki stołowej)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 75g (3 łyżki stołowe)
- Jabłko - 150g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę jaglaną upraż na suchej patelni, a następnie zmiel na mąkę.
KROK 2: Jajka rozmieszaj w misce, dodaj cukier, sól i mąkę. Na patelni rozgrzej olej, wylej masę jajeczną i smaż na małym ogniu kilka minut z obu stron.
KROK 3: Gotowy omlet przełóż na talerz, podawaj z cząstkami jabłka i jogurtem.