Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Bakłażany faszerowane soczewicą i jaglanką

(2)
55 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
247 kcal / 1 porcję (342 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    72.04 kcal
    3.6%
  • Białko
    3.13 g
    6.26%
  • Węglowod.
    12.70 g
    4.7%
  • Tłuszcze
    2.01 g
    2.87%
  • Błonnik
    2.37 g
    9.48%
  • GDA
    3.6 %
Składniki
  • Bakłażan - 480g
  • Kasza jaglana sucha - 80g
  • Soczewica czerwona, nasiona suche - 80g
  • Papryka czerwona - 200g (sztuka)
  • Pomidor - 400g
  • Cebula - 80g (sztuka)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Papryka słodka, wędzona - 2g (szczypta)
  • Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
  • Oregano - 2g (łyżeczka)
  • Bazylia suszona - 4g (łyżeczka)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 1g (szczypta)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę i soczewicę ugotuj według przepisu na opakowaniu

KROK 2: Bakłażany przekrój wzdłóż, łyżką wydłub miąższ i posiekaj go w kostkę. Środek bakłażana natłuść olejem i dopraw solą.

KROK 3: Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kawałki. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj.

KROK 4: Na dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę i czosnek. Następnie dorzuć miąższ bakłażana i paprykę i podsmażaj aż warzywa trochę zmiękną. Dorzuć pomidory i podsmażaj ok. 15 minut. Po tym czasie dodaj ugotowaną soczewicę i kaszę jaglaną, dopraw chilli, papryką i ziołami. Całość wymieszaj.

KROK 5: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Przygotowane bakłażany wypełnij nadzieniem i piecz przez ok. 30 minut.

Smacznego!