Frittata z kurczakiem, warzywami i gorgonzolą
-
Kaloryczność168.14 kcal8.41%
-
Białko11.95 g23.9%
-
Węglowod.4.64 g1.72%
-
Tłuszcze11.95 g17.07%
-
Błonnik1.25 g5%
-
GDA8.41 %
- Jaja kurze surowe - 300g (6 sztuk)
- Mleko UHT, 2% tłuszczu - 50g (¼ szklanki)
- Sól biała - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
- Czosnek mały - 6g (2 ząbki)
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 150g
- Szpinak świeży - 75g
- Pomidor suszony w oleju - 120g (6 plastrów)
- Ser gorgonzola - 90g (3 plastry)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Pierś z kurczaka dokładnie umyj, osusz, a następnie pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem.
KROK 2: Przeciśnięty przez praskę czosnek wrzuć na rogrzany na patelni olej. Kolejno dodaj pokrojnego kurczaka i podsmażyć.
KROK 3: Szpinak umyj, a suszone pomidory pokrój w paski. W misce roztrzep jajka z dodatkiem mleka, soli i pieprzu.
KROK 4: Szpinak i pomidory dodaj na patelnię i smaż do momentu aż szpinak zwiędnie. Następnie wlej przygotowaną masę jajeczną i po około 2 minutach posyp pokrojoną w kostkę gorgonzolą.
KROK 5: Tak przygotowaną frittatę piecz w piekarniku przez ok. 15 minut.
*W tym daniu dobrze sprawdzi się użycie patelni z odczepianą rączką lub rączką przystosowaną do pieczenia w piekarniku.
Smacznego!