Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Krem z pieczonych warzyw korzeniowych i kaszy gryczanej

(1)
40 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
176 kcal / 1 porcję (646 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    27.29 kcal
    1.36%
  • Białko
    1.24 g
    2.48%
  • Węglowod.
    5.36 g
    1.99%
  • Tłuszcze
    0.98 g
    1.4%
  • Błonnik
    0.84 g
    3.36%
  • GDA
    1.36 %
Składniki
  • Kasza gryczana niepalona, sucha - 110g (½ szklanki)
  • Bataty - 100g (½ sztuki)
  • Marchew - 100g
  • Pietruszka, korzeń - 70g
  • Koper włoski (fenkuł) - 70g (¼ sztuki)
  • Cebula - 80g (sztuka)
  • Por obrany - 40g
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Wywar warzywny - 2000g (8 ⅓ szklanki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.3g (½ szczypty)
  • Pieprz czarny - 1g (szczypta)
  • Kmin rzymski - 2.5g (½ łyżeczki)
  • Papryka słodka, wędzona - 4g (2 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1. Obierz warzywa, umyj, pokrój w mniejsze kawałki. Przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop olejem, posyp przyprawami i piecz w 180*C do miękkości. Ugotuj kaszę gryczaną.

KROK 2. Upieczone warzywa i kaszę wrzuć do bulionu warzywnego lub do wrzącej wody, podgotuj jeszcze kwadrans.

KROK 3. Zblenduj całość na gładką masę, jeśli krem będzie zbyt gęsty, dodaj jeszcze trochę bulionu i wody, dopraw solą i pieprzem, jeśli będzie za mało słony.

Smacznego!