Orzechowe brownie z awokado
-
Kaloryczność344.67 kcal17.23%
-
Białko5.69 g11.38%
-
Węglowod.29.34 g10.87%
-
Tłuszcze23.75 g33.93%
-
Błonnik2.39 g9.56%
-
GDA17.23 %
- Czekolada gorzka - 200g
- Kakao 16%, proszek - 40g (4 łyżki stołowe)
- Olej kokosowy - 50g
- Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
- Cukier brązowy - 120g (24 łyżeczek)
- Awokado - 280g
- Mleczko kokosowe - 60g (6 łyżek stołowych)
- Aromat waniliowy - 4g (łyżeczka)
- Kawa rozpuszczalna - 10g
- Orzechy laskowe - 60g (4 łyżki stołowe)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysyp obrane orzechy laskowe. Piecz przez ok. 6 minut. Po tym czasie wyjmij i pozostaw do ostudzenia.
KROK 2: Temperaturę piekarnika skręć do 160 stopni C. Blaszkę (21x28cm) wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.
KROK 3: W rondelku rozpuść olej kokosowy. Stopniowo dodawaj do niego kawałki gorzkiej czekolady, a na sam koniec wsyp łyżkę kawy rozpuszczalej. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się składników.
KROK 4: Ostudzone orzechy zmiel na małe kawałeczki. W misce zmiksuj jajka z cukrem i ekstraktem z wanilii. Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę, 2 łyżki kakao, szczyptę soli i zmielone orzechy. Miksuj do momentu całkowitego połączenia się składników.
KROK 4: Awokado obierz, pokrój i umieść w osobnej miseczce. Wlej mleczko kokosowe, a następnie zblenduj na gładką masę.
KROK 5: Zblendowane awokado dodaj do czekoladowej masy i wmieszaj je delikatnie za pomocą drewnianej łyżki.
KROK 6: Tak przygotowaną masę wylej na blaszkę. Piecz przez ok. 35 minut.
KROK 7: Wystudzone brownie posyp kakao.
Smacznego!