Placuszki z pasternakiem, cukinią i sosem z awokado
(48)
20 minut +
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
316 kcal / 1 porcję (361 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność87.52 kcal4.38%
-
Białko2.36 g4.72%
-
Węglowod.11.32 g4.19%
-
Tłuszcze4.57 g6.53%
-
Błonnik2.68 g10.72%
-
GDA4.38 %
Składniki
- Marchew - 180g
- Bataty - 200g (sztuka)
- Pasternak - 120g
- Cebula czerwona - 100g (sztuka)
- Cukinia - 200g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 30g (2 łyżki stołowe)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Awokado - 140g
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 25g (łyżka stołowa)
- Sok z limonki - 9g (3 łyżeczki)
- Papryczka chili - 5g (¼ sztuki)
- Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Batata, marchewki, cukinię, pasternaki obierz a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
KROK 2: Wszystkie składniki wymieszaj w misce i posól. Odstaw na ok. 15 minut, a następnie odsącz nadmiar wody.
KROK 3: Do warzyw wbij jajko, dodaj mąkę, pieprz i dokładnie wymieszaj.
KROK 4: Przygotuj sos. Awokado obierz, rozgniec widelcem i wymieszaj z jogurtem naturalnym. Dodaj sok z limonki, sól, pieprz, drobno pokrojone chili bez pestek i ponownie wymieszaj.
KROK 5: Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcję ciasta i smaż placuszki z obu stron. Usmażone placuszki układaj na ręczniku papierowym, w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
KROK 6: Placuszki podawaj polane sosem.
Smacznego!