Buraki ze śmietaną
(7)
20 minut + czas gotowania buraków
5 osób
łatwy
Wartości odżywcze
159 kcal / 1 porcję (159 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność100.30 kcal5.02%
-
Białko1.72 g3.44%
-
Węglowod.10.32 g3.82%
-
Tłuszcze6.53 g9.33%
-
Błonnik1.67 g6.68%
-
GDA5.02 %
Składniki
- Buraki gotowane - 700g
- Masło ekstra - 10g (2 łyżeczki)
- Mąka pszenna, typ 500 - 10g (¼ szklanki)
- Śmietana 12% tłuszczu - 72g (4 łyżki stołowe)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Buraki umyj, wrzuć do gotującej się wody i ugotuj do miekkości. Następnie ostudź, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
KROK 2: Do rondelka przełóż masło i roztop je. Dodaj do niego mąkę pszenną, wymieszaj dokładnie i potrzymaj chwilę na ogniu, aż lekko się zarumieni.
KROK 3: Przełóż buraki, dokładnie wymieszaj i smaż na patelni razem przez około 1-2 minuty. Na koniec dodaj śmietanę, smaż jeszcze przez 1 minutę i zdejmij z ognia.
KROK 4: Przypraw do smaku solą i pieprzem.
*Podawaj na gorąco lub na zimno.
Smacznego!