Omlet z warzywami i kozim serem
(49)
15 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
375 kcal / 1 porcję (342 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność109.77 kcal5.49%
-
Białko6.07 g12.14%
-
Węglowod.6.33 g2.34%
-
Tłuszcze7.63 g10.9%
-
Błonnik1.95 g7.8%
-
GDA5.49 %
Składniki
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 5g (½ łyżki stołowej)
- Szparagi - 120g (⅓ garści)
- Szpinak młody - 25g (garść)
- Pomidor suszony w oleju - 60g (3 plastry)
- Ser kozi pleśniowy - 10g (plaster)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
- Cebula - 20g (¼ sztuki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Szparagi umyj, ułam zdrewniałe końce, a następnie pokrój. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Szpinak dokładnie umyj i osusz.
KROK 2: Rozbij jajka, dopraw solą, pieprzem i roztrzep. Ser kozi pokrój w drobną kostkę, a suszone pomidory w paski.
KROK 3: Na patelnie wlej olej i rozgrzej go. Następnie dodaj cebulkę i smaż do momentu jej zeszklenia. Wsyp pokrojone szparagi, szpinak oraz suszone pomidory i smaż przez ok. 8 minut.
KROK 4: Na patelnie wylej jajka i dodaj ser kozi. Danie przykryj i smaż na małym ogniu do momentu aż wierzchnia część omleta się zetnie.
Smacznego!