Kurczak zapiekany z bazyliowym pesto i pomidorami
(63)
40 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
308 kcal / 1 porcję (188 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność163.75 kcal8.19%
-
Białko17.38 g34.76%
-
Węglowod.1.42 g0.53%
-
Tłuszcze10.16 g14.51%
-
Błonnik0.40 g1.6%
-
GDA8.19 %
Składniki
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 500g
- Bazylia świeża - 30g (6 gałązek)
- Oliwa z oliwek - 40g (4 łyżki stołowe)
- Parmezan tarty - 24g (3 łyżki stołowe)
- Orzeszki pinii - 20g (2 łyżki stołowe)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Pomidor - 100g
- Ser Gouda, tarty - 30g (3 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
KROK 2: Przygotuj pesto. Orzeszki pinii upraż na suchej patelni, a następnie przełóż do misy blendera. Dodaj listki świeżej bazylii, obrany czosnek, starty parmezan, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Miksuj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
KROK 3: Piersi z kurczaka dokładnie umyj, osusz i przełóż do naczynia żaroodpornego. Na ich wierzchu rozsmaruj pesto, połóż pokrojnego pomidora i posyp tartym serem.
KROK 4: Przykryte naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika. Piersi z kurczaka piecz przez ok. 20-25 minut.
*Podawaj z kaszą, ryżem lub ziemniakami oraz ulubioną sałatką.
Smacznego!