Pęczak z botwiną, szparagami i fetą
(1)
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
249 kcal / 1 porcję (212 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność117.31 kcal5.87%
-
Białko4.88 g9.76%
-
Węglowod.18.95 g7.02%
-
Tłuszcze3.61 g5.16%
-
Błonnik2.53 g10.12%
-
GDA5.87 %
Składniki
- Kasza jęczmienna, pęczak - 180g
- Ser Feta - 100g (2 porcje)
- Boćwina - 150g (½ pęczka)
- Szparagi - 200g (½ garści)
- Cebula - 80g (sztuka)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Wywar warzywny - 120g (½ szklanki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Masło ekstra - 10g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1. Ugotuj pęczak "al dente" w lekko osolonej wodzie. Obierz i pokrój na 5 równych części szparagi, dokładnie umyj botwinę i drobno posiekaj z buraczkami. Pokrój cebulę w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Ugotuj wywar warzywny.
KROK 2. Wrzuć na rozgrzany olej cebulę, czosnek i szparagi. Chwilę podsmaż, dodaj pęczak, dokładnie zamieszaj, następnie wlej pół szklanki bulionu warzywnego, dodaj masło i botwinę. Redukuj wywar do momentu, aż całkowicie odparuje, w razie potrzeby dodaj sól, posyp grubo zmielonym pieprzem.
KROK 3. Danie wyłóż na talerz i posyp fetą.
Smacznego!