Gołąbki „bez zawijania” z młodą kapustą, botwiną i pęczakiem
-
Kaloryczność98.24 kcal4.91%
-
Białko8.30 g16.6%
-
Węglowod.7.10 g2.63%
-
Tłuszcze4.47 g6.39%
-
Błonnik0.90 g3.6%
-
GDA4.91 %
- Kasza jęczmienna, pęczak - 70g
- Mięso mielone z indyka - 500g (5 porcji)
- Kapusta biała - 90g
- Boćwina - 60g (¼ pęczka)
- Cebula - 80g (sztuka)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Pomidory w puszce - 400g (puszka)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1. Ugotuj kaszę pęczak w lekko osolonej wodzie. Posiekaj w drobną kostkę kapustę, cebulę w kostkę, czosnek i botwinę.
KROK 2. Przygotuj sos. W małym rondlu podsmaż cebulę i czosnek do miękkości. Odłóż połowę przysmażonej cebuli z czosnkiem do mięsa a do reszty dodaj pomidory, trochę wody, sól, pieprz. Gotuj 10 minut, następnie zblenduj na gładki sos, możesz zabielić. Włącz piekarnik i ustaw na 17o*C z pieczeniem z góry i dołu.
KROK 3. Do mięsa mielonego dodaj posiekaną kapustę, botwinę, ugotowaną kaszę, odłożoną w poprzednim kroku podsmażoną cebulę i czosnek. Przypraw solą i pieprzem, dodaj 1 jajo. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
KROK 4. Formuj podłużne kotleciki o wadze ok 100g, układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż "gołąbki" do nagrzanego piekarnika, piecz 25 min. Danie można również przygotować w parowarze lub po prostu ugotować.
Po upieczeniu, możesz włożyć gołąbki do sosu i jeszcze chwilę całość podgotować.
Smacznego!