Bananowo-jaglankowe brownie
(8)
70 minut
12 osób
łatwy
Wartości odżywcze
223 kcal / 1 porcję (92 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność241.24 kcal12.06%
-
Białko6.34 g12.68%
-
Węglowod.32.28 g11.96%
-
Tłuszcze10.00 g14.29%
-
Błonnik2.47 g9.88%
-
GDA12.06 %
Składniki
- Banan - 480g
- Kasza jaglana sucha - 90g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 190g (12 ⅔ łyżki stołowej)
- Cukier brązowy - 30g (6 łyżeczek)
- Mąka kokosowa - 65g (½ szklanki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 50g (5 łyżek stołowych)
- Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
- Kakao 16%, proszek - 40g (4 łyżki stołowe)
- Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
- Aromat waniliowy - 4g (łyżeczka)
- Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
- Soda oczyszczona - 3g (szczypta)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
Sposób przyrządzenia
KROK 1. Umieść banany i ugotowaną kaszę jaglaną w blenderze i zblenduj na gładką masę. Podgrzej piekarnik do 180*C.
KROK 2. Zmiksuj jaja z cukrem do momentu rozpuszczenia cukru. Dodaj mieszaninę bananów i kaszy do zmiksowanych jaj, następnie wlej olej, aromat waniliowy i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj.
KROK 3. W oddzielnej misce połącz mąki z kakao, proszek do pieczenia i sól.
KROK 4. Połącz mokre składniki z suchymi i dokładnie wymieszaj. Wyłóż do wysmarowanej olejem blachy lub tortownicy. Piecz przez około 40 minut lub do suchego patyczka.
Po wystygnięciu wykrój porcje takiej wielkości jak lubisz, posyp wiórkami kokosowymi i ciesz się każdym kęsem ;)
Smacznego !