Mus jabłkowy
(5)
30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
131 kcal / 1 porcję (277 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność47.15 kcal2.36%
-
Białko0.38 g0.76%
-
Węglowod.12.37 g4.58%
-
Tłuszcze0.37 g0.53%
-
Błonnik2.00 g8%
-
GDA2.36 %
Składniki
- Jabłko - 1000g
- Woda ciepła - 79.2g (⅓ szklanki)
- Sok z cytryny - 12g (4 łyżeczki)
- Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
- Cukier - 12g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Jabłka umyj, obierz oraz usuń twarde gniazda nasienne ze środka. Pokrój w kostkę i w trakcie tej czynności skrop sokiem z cytryny, tak aby jabłka nie ściemniały.
KROK 2: Do garnka wlej wodę i wrzuć jabłka. Mieszaj od czasu do czasu, tak aby jabłka się nie przypaliły, doprowadź tak do wrzenia, a następnie zmniej ogień, przykryj i duś 10-15 minut.
KROK 3: Dodaj 1/2 łyżeczki cynamonu. Całość możesz jeszcze potraktować tłuczkiem do ziemniaków albo zblendować - tak aby uzyskać jednolity mus.
Smacznego!