Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym
(12)
25 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
200 kcal / 1 porcję (365 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność54.85 kcal2.74%
-
Białko3.85 g7.7%
-
Węglowod.3.70 g1.37%
-
Tłuszcze2.64 g3.77%
-
Błonnik0.30 g1.2%
-
GDA2.74 %
Składniki
- Wywar warzywno-drobiowy - 180g (¾ szklanki)
- Pomidory w puszce - 120g (⅓ puszki)
- Koncentrat pomidorowy, 30% - 15g (łyżeczka)
- Marchew - 10g
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Cebula - 5g (¼ sztuki)
- Oliwa z oliwek - 5g (½ łyżki stołowej)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 25g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Umyj warzywa. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Marchew oskrob i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
KROK 2: Rozgrzej garnek i wlej oliwę. Podsmaż cebulę i marchewkę, około 5 minut. Dorzuć czosnek i smaż przez chwilę. Dodaj koncentrat, pomidory, bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem, około 15 minut.
KROK 3: Zupę zmiksuj na gładko. Dopraw pieprzem i solą o obniżonej zawartości sodu.
KROK 4: Przelej do miseczki. Udekoruj jogurtem naturalnym (możesz użyć tego o 0% zawartości tłuszczu). Dodatek świeżej bazylii idealnie podkreśli smak zupy.
*Do przygotowania zupy możesz użyć wywaru warzywnego, wołowego lub z kostki.
Smacznego!