Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Kategorie posiłków
Najwyżej oceniane
Wegetariańskie pączki
(21)
Wegetariańskie pączki
100 minut + 2 godz wysrastania ciasta
4
więcej
Schab w pomarańczach
(58)
Schab w pomarańczach
75 minut
5 osób
więcej


(16)
05.05.2016
dodaj własny przepis
40 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
229 kcal / 1 porcję (433 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    52.95 kcal
    2.65%
  • Białko
    1.66 g
    3.32%
  • Węglowod.
    7.63 g
    2.83%
  • Tłuszcze
    2.36 g
    3.37%
  • Błonnik
    1.27 g
    5.08%
  • GDA
    2.65 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 51g (1 ⅔ łyżki stołowej)
  • Papryka żółta - 60g (½ sztuki)
  • Papryka zielona - 70g (½ sztuki)
  • Papryka czerwona - 100g (½ sztuki)
  • Cukinia - 150g
  • Bakłażan - 150g
  • Pieczarki - 100g (5 sztuk)
  • Cebula - 45g (½ sztuki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Przecier pomidorowy - 120g (½ szklanki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę ugotuj według instrukcji producenta znajdującej się na opakowaniu.

KROK 2: W tym czasie pokrój wszystkie składniki na półplasterki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż krótko posiekany czosnek oraz cebulę (uważaj, by ich nie przypalić).

KROK 3: Po zaromatyzowaniu oleju wrzuć wszystkie pozostałe składniki poza bakłażanem, podsmaż je minutę i zalej kilkoma łyżkami wody. Po 3-4 minutach dodaj bakłażana. Całość od czasu do czasu podlej wodą do zmięknięcia warzyw.

KROK 4: Dopraw do smaku słodką papryką, oregano i bazylią, szczyptą soli i pieprzu. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj kilka minut do zgęstnienia sosu. Do tak przygotowanych warzyw dodaj uprzednio ugotowana kaszę jaglaną. Dobrze wymieszaj.

Smacznego!


Zobacz także
Jaglane rafaello bez pieczenia
(8)
Jaglane rafaello bez pieczenia
40 minut + czas chłodzenia
6 osób
więcej
Warzywne placuszki
(39)
Warzywne placuszki
30 minut
4 osoby
więcej