Charakter oraz pora śniadania w dużej mierze uzależnione są od tradycji oraz zwyczajów panujących na danym obszarze. Francuzi i Włosi dzień zaczynają kawą z croissantem zaś Brytyjczycy preferują jajka sadzone na bekonie. Jednak bez względu na szerokość geograficzną śniadanie to z pewnością pierwszy posiłek, który spożywamy w ciągu dnia. Dlaczego jest on tak ważny i powinien być zbilansowany. Lecz jak on powinien w końcu wyglądać i jaką mieć formę? Zapraszamy do lektury.
Nie rezygnuj ze śniadania
Badania dowodzą, że spora część naszego społeczeństwa nie jada śniadań. Najczęściej uzasadniamy to brakiem czasu, pośpiechem, niekiedy brakiem pomysłu na pożywne danie. Opuszczanie śniadania jest wielkim błędem, gdyż pierwszy posiłek, który jemy powinien być podstawą naszej diety w dalszym dniu. Bez niego nie ma mowy o zdrowym i zbilansowanym żywieniu.
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem, gdyż po przespanej nocy pozwala nam przywrócić odpowiednie stężenie glukozy we krwi. Prawidłowy poziom cukru jest gwarantem odpowiedniego funkcjonowania, dobrej kondycji fizycznej oraz psychicznej. Dzięki pożywnemu śniadaniu zapewniamy sobie energię na cały poranek, aż do południa. Zapobiega to napadom głodu i podjadaniu niezdrowych, wysokokalorycznych produktów przed obiadem.
Osoby, dbające o sylwetkę lub pragnące schudnąć również nie powinny wychodzić z domu bez śniadania. Rezygnowanie z tak ważnego posiłku zmusza nasz organizm do robienia rezerw. Przeważnie w postaci podskórnej tkanki tłuszczowej. Ponadto wolniej spalamy kalorie. Jeśli nie zjemy śniadania i, co gorsza, stanie się to naszą rutyną, organizm przestawi się na wolniejszy, bardziej oszczędny metabolizm. I zamiast zużywać dostarczone pożywnie na funkcjonowanie w ciągu dnia, wszystkie pochłonięte później kalorie zamienia w zapasy energetyczne - tkankę tłuszczową.
Znacznie lepszym pomysłem jest spożycie obfitego śniadanie niż przejadanie się wieczorem, zwłaszcza tuż przed snem. Wieczorne jedzenie często jest przyczyną braku apetytu rano. Jeśli zatem rano nie odczuwasz głodu, postaraj się następnym razem kolację zjeść dość wcześnie. Następnego dnia z pewnością poczujesz potrzebę zjedzenie pełnowartościowego śniadania. Jeśli nie mamy czasu lub nie czujemy się głodni, nie rezygnujmy z pierwszego posiłku. Wybierzmy coś szybkiego i lekkiego.
Jak komponować śniadanie?
Idealnym zestawem śniadaniowym jest musli lub owsianka na mleku. Nie musi być to krowie mleko. Można je zastąpić pożywnym kozim, sojowym, kokosowym, migdałowym lub ryżowym. Jeśli nie przepadamy za smakiem mleka lub cierpimy na nietolerancję jego składników warto zastąpić je kefirem, maślanką lub jogurtem naturalnym. Kombinacji takiego śniadanie jest całkiem sporo, jeśli dodatkowo musli stworzymy sami od podstaw i nie będziemy polegać na „gotowcach”. Wystarczy połączyć różne rodzaje płatków (ryżowe, owsiane, kukurydziane, otręby pszenne), dodać suszone lub świeże owoce, ulubione orzechy, nasiona słonecznika, siemię lnianie lub pestki dyni. Płatki zbożowe to źródło cennego błonnika, a wszystkie inne dodatki dostarczą nam witamin i składników mineralnych. Zestaw ten można zastąpić zwykłą kanapką skomponowaną z pełnoziarnistego lub razowego pieczywa. Należy dodać źródło wartościowego białka. Zaliczamy do niego: jaja, sery twarogowe, twarożki, sery żółte, chude wędliny, ryby oraz pasty z nasion roślin strączkowych. Koniecznym dodatkiem są świeże warzywa jak pomidor, ogórek, sałata, papryka, rzodkiewka czy różne ich kombinacje w sałatkach. Jeśli decydujemy się zjeść owoce lub dodać je do przysłowiowych „płatków na mleku” warto sięgać po pomarańcze, grapefruity lub jabłka. To owoce o niskim indeksie glikemicznym. Ponadto zwarty w nich błonnik poprawi perystaltykę jelit, zaś witaminy ochronią przed infekcjami i skutkami stresu czy przemęczenia.
Przykładowe zestawy śniadaniowe:
- Musli z owocami suszonymi i orzechami (3 łyżki stołowe) na mleku (szklanka)
- Musli z orzechami laskowymi i rodzynkami (3 łyżki stołowe) z jogurtem naturalnym (kubeczek)
- Owsianka z truskawkami i migdałami na mleku (3 łyżki płatków owsianych, garść świeżych truskawek, łyżeczka prażonych płatków migdałowych)
- Grahamka (sztuka) z sałatą (liść), szynką z indyka (2 plasterki) i pomidorem (średnia sztuka)/
- Serek wiejski (opakowanie) z rzodkiewkami (4 sztuki), pieczywo (2 kromki chleb razowego) z margaryną (łyżeczka)
Źródło energii
Wielu z nas nie wyobraża obie porządnego śniadania bez filiżanki aromatycznej kawy lub ulubionej herbaty. Jeśli będą one dodatkiem do pożywnego posiłku to wszystko jest pod kontrolą. Jednak w przypadku, gdy musli lub kanapkę zastąpimy kawą nie liczmy na dobry początek dnia. Kawa czy mocna herbata owszem, pobudzą na, jednak nie dostarczą odpowiedniej ilości kilokalorii oraz składników odżywczych, abyśmy mogli w pełni wykorzystywać swój potencjał w ciągu dnia.