Często słyszaną radą, zarówno w tramwaju, metrze, na łamach wielu czasopism kobiecych lub na stronach internetowych jest, by unikać węglowodanów (szczególnie makaronów i ziemniaków) w diecie odchudzającej. Produkty te bowiem obarcza się winą za brak efektów w redukcji masy ciała. Osoby głoszące powyższe lub podobne im teorie, za podstawę tych twierdzeń przyjmują wysoką kaloryczność produktów zbożowych i ziemniaków, ich wysoki indeks glikemiczny oraz wpływ na wydzielanie insuliny po ich spożyciu. Czy jest to rzeczywiście prawda?
Niestety nie można jednoznacznie potwierdzić, czy produkty takie jak makarony, ryże, kasze, czy ziemniaki bezpośrednio sprzyjają tyciu i z tego powodu powinny być absolutnie wyeliminowane z diety każdego, kto stara się zachować szczupłą sylwetkę. Ziemniaki stanowią bowiem niezwykle cenny produkt spożywczy w diecie większości Polaków. Są tanie, szeroko i łatwo dostępne, a także zawierają w swym składzie spore ilości węglowodanów złożonych. W polskiej diecie stanowią nieocenione źródło pobrania witaminy C.
Kasze to niezwykłe bogactwo składników mineralnych i błonnika. Ich spożycie wraz z dietą dostarcza do organizmu cynku, miedzi, selenu, roślinnego źródła żelaza, a także wielu witamin, głównie z grupy B. Dodatkowo, spożycie kasz przyczynia się zwiększenia podaży błonnika pokarmowego, który wykazuje korzystne działanie w trakcie redukcji masy ciała. Najuboższe wartości odżywcze prezentują ryże i makarony, jednakże te pełnoziarniste zawierają również wiele mikroelementów i stanowią dla organizmu źródło włókna pokarmowego, które przyspiesza przemianę materii i ułatwia wypróżnianie.
Złą sławę powyżej wspomniane produkty zyskały głownie z tego powodu, iż wiele osób spożywa je w nadmiernych ilościach, a często także ich przygotowanie do spożycia nie należy do najbardziej dietetycznych i niskotłuszczowych. W polskiej diecie ziemniaki na ogół polewane są tłustymi, zawiesistymi sosami, czy skwarkami. Dodatkowo, ziemniaki spożywane są głównie z postaci smażonej lub pieczonej z dodatkiem tłuszczu i soli. Stąd też ich zła sława jako wrogów odchudzania.
Prawidłowa dieta odchudzająca powinna być zbilansowana. Ważna jest obecność w niej zróżnicowanych produktów spożywczych, w umiarkowanych, rozsądnych porcjach. Dzięki temu zapewnimy sobie podaż wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Dodatkowo, nie możemy zapominać o prawidłowych, dietetycznych metodach obróbki termicznej żywności. Ziemniaki ugotowane w wodzie lub na parze mają niebagatelnie mniejszą wartość energetyczną od tych, przygotowanych w sposób tradycyjny. Taka sama sytuacja dotyczy kasz, ryżów, czy makaronów. Dodatkowo warto zaznaczyć, iż wszystkie produkty zbożowe powinny być ugotowane al dente. Dzięki temu wolniej ulegają trawieniu przez enzymy pokarmowe, a tym samym zmniejsza się wydzielanie insuliny i wyrzut glukozy w trakcie tego procesu.
Warto więc pamiętać, że dieta odchudzająca powinna opierać się na rozsądku, a chęć eliminacji z niej jakichkolwiek produktów, powinna być skonsultowana z dietetykiem. Czasami niewiedzą, możemy sobie bardzo zaszkodzić, a konsekwencją tych działań może być np. brak efektów pomimo restrykcyjnego stosowania diety lub niedożywienie.