Dziś „rozbierzemy” na czynniki pierwsze witaminę A. Powiemy o najważniejszych jej źródłach w żywności, objawach niedoboru oraz przedawkowania.
Witamina A jest jedną z przedstawicielek witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Łączy w sobie wiele związków takich jak retinol i jego pochodne, beta-karoten i inne karotenoidy. Substancje te są niezbędne do widzenia, budowy nabłonka oraz skóry i wzrostu tkanek. Jako antyoksydanty zapobiegają wielu nowotworom.
Witaminę A znajdziemy zarówno w produktach pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego. W produktach zwierzęcych występuje w formie retinolu, a najbogatszym jego źródłem są podroby (których, nie powinny spożywać kobiety w ciąży), niektóre ryby i jaja. W produktach roślinnych znajdziemy karotenoidy (prowitaminę A), z których najważniejszy dla zdrowia jest b-karoten. Znajdziemy go w marchwi, szpinaku, czerwonej papryce, dyni, sałatach oraz morelach, brzoskwiniach, śliwkach i wiśniach.
Zawartość witaminy A w wybranych produktów spożywczych:
Produkty dostarczające retinol:
- tuńczyk 450 µg
- węgorz 980 µg
- masło extra 751 µg
- margaryna 600 - 900 µg
- jaja 241 µg
- mleko pełne 174 µg
- wątróbka wołowa i wieprzowa (nie może być spożywana przez kobiety ciężarne) 12998 - 14242 µg
Produkty dostarczające karoten:
- marchew 9938 µg
- papryka czerwona 3165 µg
- liście pietruszki 5410 µg
- szczaw 3848 µg
- sałata 1153 µg
- szpinak 4243 µg
- mango 2350 µg
- morele 1523 µg
- morele suszone 7842 µg
- papaja 1200 µg
- brzoskwinia 595 µg
- pomarańcze 114 µg
Witamina A pełni bardzo wiele różnych funkcji w naszym organizmem:
- jest niezbędna w procesie prawidłowego widzenia;
- uczestniczy w różnicowaniu komórek organizmu (zwłaszcza komórek nabłonka i tkanki kostnej);
- podnosi zdolności regeneracyjne komórek;
- chroni nabłonek skóry i błony śluzowe;
- uczestniczy w syntezie białek i w przemianach lipidów;
- dzięki właściwościom antyoksydacyjnym chroni przed działaniem wolnych rodników
Niedobory witaminy A wpływać na:
- zaburzenia widzenia, (np. wystąpienie kurzej ślepoty, czyli niedowidzenia o zmierzchu);
- zaburzenia w regeneracji nabłonka dróg oddechowych i przewodu pokarmowego;
- spowolnienie lub zahamowanie wzrostu i rozwoju młodych organizmów;
- powstawanie niekorzystnych zmian w układzie nerwowym.