-
Kaloryczność89.96 kcal4.5%
-
Białko8.44 g16.88%
-
Węglowod.3.59 g1.33%
-
Tłuszcze4.72 g6.74%
-
Błonnik0.36 g1.44%
-
GDA4.5 %
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 100g
- Wywar warzywno-drobiowy - 60g (⅓ szklanki)
- Przecier pomidorowy - 72g (⅓ szklanki)
- Cebula - 50g (⅔ sztuki)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Imbir korzeń - 6g
- Śmietana 12% tłuszczu - 18g (łyżka stołowa)
- Masło ekstra - 12.5g (2 ½ łyżeczki)
- Curry - 3g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Pierś z kurczaka dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym, oczyść z tłuszczu i błon. Następnie pokrój na duże kawałki (około 3x3cm).
KROK 2: Imbir obierz i pokrój na cienkie paseczki. Cebulę i czosnek posiekaj w kostkę.
KROK 3: Masło rozgrzej na patelni. Podsmaż cebulę, imbir i czosnek. Krótko, aby nie przypalić. Dosyp curry i wrzuć pokrojone kawałki piersi kurczaka, smaż aż mięso się zarumieni.
KROK 4: Wlej na patelnię bulion i przecier pomidorowy, przykryj i duś około 20 minut. Dodaj śmietanę, zagotuj. Jeśli sos jest za mało pikantny możesz doprawić go szczyptą ostrej papryki mielonej.
KROK 5: Potrawę przełóż na talerz. Podawaj z ryżem.
*Kurczaka możesz udekorować natką pietruszki lub kolendry, która podkreśli orientalny smak potrawy.
Smacznego!