(19)
dodaj własny przepis
15 min. + 1 godz.
1 osoba
średni
Wartości odżywcze
141 kcal / 1 porcję (185 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność76.14 kcal3.81%
-
Białko3.30 g6.6%
-
Węglowod.16.21 g6%
-
Tłuszcze0.23 g0.33%
-
Błonnik1.33 g5.32%
-
GDA3.81 %
Składniki
- Ziemniaki - 150g (2 sztuki)
- Białko jaja kurzego - 25g (sztuka)
- Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Papryka ostra mielona - 2g (⅔ łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Zacznij od nagrzania piekarnika do 180oC.
KROK 2: Uprzednio umyte i osuszone ziemniaki obierz i pokrój, nadając im tradycyjny kształt frytek „Pont-Neuf”, tj. słupków o szerokości ok. 1 cm.
KROK 3: W misce, za pomocą widelca wymieszaj białko jaja, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
KROK 4: Słupki ziemniaków zanurzaj w białku, po czym rozkładaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując pomiędzy frytkami niewielkie odstępy.
KROK 5: Blachę z ziemniakami włóż do piekarnika. Piecz przez ok. 1 godzinę, przekręcając frytki co 20 minut w celu równomiernego zarumienienia.
Smacznego!
Zobacz także
Kasza jaglana z burakiem, jabłkiem i pestkami dyni
więcej
10 minut + czas pieczenia i gotowania warzyw
2 osoby