-
Kaloryczność134.66 kcal6.73%
-
Białko7.48 g14.96%
-
Węglowod.14.45 g5.35%
-
Tłuszcze6.08 g8.69%
-
Błonnik2.11 g8.44%
-
GDA6.73 %
- Kasza gryczana sucha - 50g
- Ser twarogowy półtłusty - 40g (2 łyżki stołowe)
- Cebula - 40g (½ sztuki)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Zarodki pszenne - 10g
- Otręby pszenne - 4g (łyżka stołowa)
- Zioła prowansalskie - 1g (⅓ łyżeczki)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Zacznij od nagrzania piekarnika do temp. 180oC.
KROK 2: Kaszę gryczaną ugotuj w małej ilości wody.
KROK 3: Cebulę drobno posiekaj.
KROK 4: Rozgrzej patelnię teflonową, dodaj połowę oliwy z oliwek, zeszklij cebulę.
KROK 5: W misce połącz ugotowaną kaszę z twarogiem, cebulą, jajkiem i przyprawami. Składniki dokładnie wymieszaj i uformuj kotlecik (lub dwa mniejsze). Obtocz go w otrębach i zarodkach.
KROK 6: Kotlecik ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop pozostałą oliwą z oliwek. Piecz około 30 minut.
*Kotlety serwuj z dodatkiem surowych warzyw.
**Kotlety z kaszy gryczanej i sera białego to propozycja zarówno obiadowa, jak i świetny pomysł na kolację. Kasza gryczana cechuje się wysoką wartością odżywczą. To cenne źródło magnezu, wapnia, cynku i selenu oraz witamin B1, B6 i folianów. W dodatku jest to kasza bezglutenowa, dlatego też może być spożywana przez osoby cierpiące na diecie bezglutenowej.
Smacznego!