Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

90 minut
1 osoba
średni
Wartości odżywcze
475 kcal / 1 porcję (358 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    132.79 kcal
    6.64%
  • Białko
    7.82 g
    15.64%
  • Węglowod.
    4.60 g
    1.7%
  • Tłuszcze
    9.58 g
    13.69%
  • Błonnik
    0.96 g
    3.84%
  • GDA
    6.64 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Wieprzowina, szynka surowa - 100g
  • Pieczarki - 40g (2 sztuki)
  • Papryka czerwona - 50g (¼ sztuki)
  • Cebula - 30g (⅓ sztuki)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 7.5g (½ łyżki stołowej)
  • Wywar warzywno-drobiowy - 100g (½ szklanki)
  • Koncentrat pomidorowy, 30% - 15g (łyżeczka)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Paprykę dokładnie umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Pieczarki umyj, obierz, pokrój w plastry i smaż na patelni (na minimalnym ogniu, bez dodatku tłuszczu) do czasu, aż wyparuje z nich woda.

KROK 2: Mięso umyj, pokrój w kostkę, obtocz w mące i zrumień z dwóch stron na patelni na rozgrzanym olejem, następnie przełóż do garnka.

KROK 3: Na tej samej patelni usmaż pokrojoną w kostkę cebulę i także przełóż do garnka. Dodaj ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, zalej bulionem, tak by przykrył mięso i duś około 35 minut.

KROK 4: Po tym czasie dodaj pieczarki i świeżą paprykę oraz koncentrat pomidorowy (możesz odprawić również papryką w proszku). Duś kolejną godzinę, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

*Podawaj z ryżem lub kaszą z dodatkiem świeżych warzyw.

Smacznego!