20 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
319 kcal / 1 porcję (218 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność146.29 kcal7.31%
-
Białko6.69 g13.38%
-
Węglowod.14.12 g5.23%
-
Tłuszcze7.20 g10.29%
-
Błonnik2.14 g8.56%
-
GDA7.31 %
Składniki
- Makaron razowy spaghetti, surowy - 50g
- Brokuły - 100g
- Ser gorgonzola - 45g (1 ½ plastra)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 2.5g (¼ łyżki stołowej)
- Czosnek duży - 2.5g (½ ząbka)
- Śmietana 12% tłuszczu - 18g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Brokuły opłucz, rozdziel na różyczki i ugotuj na parze lub w małej ilości osolonej wody, aż będą al dente. Po gotowaniu odcedź dokładnie warzywo i podziel na mniejsze różyczki (o wielkości około 2x2 cm).
KROK 2: Makaron ugotuj al dente (według przepisu na opakowaniu). Odcedź go.
KROK 3: W garnuszku rozgrzej olej, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmaż. Dodaj śmietanę i pokruszoną gorgonzolę, gotuj przez chwilę, aż ser się rozpuści. Sos połącz z małymi kawałkami brokułów.
KROK 4: Makaron wymieszaj z sosem i przełóż na talerz.
*Możesz doprawić solą i pieprzem.
Rada: zielone warzywa gotujemy bez przykrycia, aby zachowały kolor. Jeśli nie dysponujesz świeżym brokułem możesz użyć mrożonego.
Smacznego!
Zobacz także