Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

20 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
319 kcal / 1 porcję (218 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    146.29 kcal
    7.31%
  • Białko
    6.69 g
    13.38%
  • Węglowod.
    14.12 g
    5.23%
  • Tłuszcze
    7.20 g
    10.29%
  • Błonnik
    2.14 g
    8.56%
  • GDA
    7.31 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Makaron razowy spaghetti, surowy - 50g
  • Brokuły - 100g
  • Ser gorgonzola - 45g (1 ½ plastra)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 2.5g (¼ łyżki stołowej)
  • Czosnek duży - 2.5g (½ ząbka)
  • Śmietana 12% tłuszczu - 18g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Brokuły opłucz, rozdziel na różyczki i ugotuj na parze lub w małej ilości osolonej wody, aż będą al dente. Po gotowaniu odcedź dokładnie warzywo i podziel na mniejsze różyczki (o wielkości około 2x2 cm).

KROK 2: Makaron ugotuj al dente (według przepisu na opakowaniu). Odcedź go.

KROK 3: W garnuszku rozgrzej olej, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmaż. Dodaj śmietanę i pokruszoną gorgonzolę, gotuj przez chwilę, aż ser się rozpuści. Sos połącz z małymi kawałkami brokułów.

KROK 4: Makaron wymieszaj z sosem i przełóż na talerz.

*Możesz doprawić solą i pieprzem.

Rada: zielone warzywa gotujemy bez przykrycia, aby zachowały kolor. Jeśli nie dysponujesz świeżym brokułem możesz użyć mrożonego.

Smacznego!

Zobacz także
Tarta jaglana ze śliwkami
(7)
Tarta jaglana ze śliwkami
100 minut
12 osób
więcej
Kotlety z grochu
(16)
Kotlety z grochu
20 minut + 12 godz.
1 osoba
więcej