-
Kaloryczność92.28 kcal4.61%
-
Białko5.12 g10.24%
-
Węglowod.8.07 g2.99%
-
Tłuszcze4.89 g6.99%
-
Błonnik1.04 g4.16%
-
GDA4.61 %
- Ziemniaki - 150g (2 sztuki)
- Bakłażan - 120g
- Mięso mielone z indyka - 95g (¾ porcji)
- Przecier pomidorowy - 120g (½ szklanki)
- Cebula - 50g (⅔ sztuki)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Mozzarella - 15g (plaster)
- Ser Feta - 25g (½ porcji)
- Oliwa z oliwek - 15g (1 ½ łyżki stołowej)
- Bazylia suszona - 4g (łyżeczka)
- Oregano - 5g (2 ½ łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Ziemniaki umyj i gotuj w mundurkach, około 10 minut. Po ostudzeniu obierz je i pokrój w plastry.
KROK 2: Bakłażana umyj, nie obieraj i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
KROK 3: Na patelni rozgrzej połowę oliwy z oliwek, wrzuć cebulkę i zeszklij ją. Dodaj czosnek i mięso. Przypraw do smaku pieprzem i odrobiną soli. Podsmaż mieszając.
KROK 4: Żaroodporne naczynie wysmaruj pozostałą oliwą, ułóż plastry ziemniaka, na nich bakłażana. Całość pokryj mięsem i zalej przecierem pomidorowym. Przykryj folią aluminiową, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut w temp. 220oC.
KROK 5: Po upływie czasu sprawdź widelcem czy warzywa są miękkie. Łyżką zbierz nadmiar wody z naczynia. Następnie posyp wierzch zapiekanki startą mozzarellą, pokruszoną fetą i suszoną bazylią z oregano.
KROK 6: Zapiekankę włóż z powrotem do piekarnika bez przykrywania folią. Podpiecz chwilę aż ser się zarumieni.
Smacznego!