Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

25 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
359 kcal / 1 porcję (234 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    153.93 kcal
    7.7%
  • Białko
    8.83 g
    17.66%
  • Węglowod.
    13.46 g
    4.99%
  • Tłuszcze
    7.14 g
    10.2%
  • Błonnik
    1.37 g
    5.48%
  • GDA
    7.7 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Makaron razowy spaghetti, surowy - 50g
  • Łosoś świeży, stek - 80g
  • Kapary - 10g (łyżka stołowa)
  • Oliwa z oliwek - 7.5g (⅔ łyżki stołowej)
  • Czosnek duży - 3g (½ ząbka)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 75g (3 łyżki stołowe)
  • Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
  • Koperek siekany - 4g (½ łyżki stołowej)
  • Pieprz czarny - 0.5g (½ szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Makaron ugotuj al dente, według instrukcji na opakowaniu.

KROK 2: W międzyczasie upiecz łososia w piekarniku: skrop odrobiną soku z cytryny i przyprósz solą, zawiń w folię i piecz 15 minut w temp. 180oC. Po upieczeniu przestudź i podziel łososia na małe kawałki. Możesz go również grillować na elektrycznym grillu lub specjalnej patelni.

KROK 3: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż posiekany czosnek i po chwili dorzuć łososia i kapary. Całość chwilę podsmaż. Dodaj jogurt naturalny i zredukuj sos.

KROK 4: Makaron wmieszaj z sosem, udekoruj koperkiem i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!

Zobacz także
Pudding pistacjowy
(33)
Pudding pistacjowy
20 minut + czas chłodzenia
2 osoby
więcej
Lasagna Bolognese
(12)
Lasagna Bolognese
2,5 godziny
8 osób
więcej