Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

15 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
256 kcal / 1 porcję (229 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    112.08 kcal
    5.6%
  • Białko
    3.95 g
    7.9%
  • Węglowod.
    14.66 g
    5.43%
  • Tłuszcze
    4.58 g
    6.54%
  • Błonnik
    0.66 g
    2.64%
  • GDA
    5.6 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mleko UHT, 2% tłuszczu - 172.5g (⅔ szklanki)
  • Kasza jaglana sucha - 26g (¾ łyżki stołowej)
  • Banany suszone - 15g (½ garści)
  • Orzechy włoskie tarte - 15g (1 ½ łyżki stołowej)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Surową kaszę wsyp na sitko i bardzo dokładnie przepłucz w zimnej wodzie. Ugotuj ją w lekko osolonym wrzątku (na szklankę kaszy przypada około 2,5 szklanki wody).

KROK 2: Ugotowaną kaszę przełóż do miseczki i delikatnie rozgnieć widelcem. Dodaj pokruszone banany suszone i posyp orzechami. Zalej podgrzanym mlekiem.

Rada: Jeśli chcesz pozbyć się goryczki z kaszy jaglanej przed ugotowaniem podpraż ją chwilę na suchej patelni. Możesz także dodać sproszkowaną witaminę C podczas gotowania.

*Jaglanka na mleku z orzechami i bananami to pomysł na pożywne i łatwostrawne śniadanie. Kasza jaglana ma wiele korzystnych dla organizmu właściwości: ma działanie silnie zasadotwórcze, w dodatku jest cennym źrodłem witamin z grupy B, cynku, selenu i magnezu.

Smacznego!