50 minut
4 osób
średni
Wartości odżywcze
224 kcal / 1 porcję (519 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność43.12 kcal2.16%
-
Białko1.54 g3.08%
-
Węglowod.5.33 g1.97%
-
Tłuszcze2.79 g3.99%
-
Błonnik1.75 g7%
-
GDA2.16 %
Składniki
- Dynia - 1000g
- Marchew - 100g
- Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Wywar warzywny - 720g (3 szklanki)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Śmietana 12% tłuszczu - 72g (4 łyżki stołowe)
- Dynia, pestki - 40g (4 łyżki stołowe)
- Natka pietruszki siekana - 12g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Warzywa opłucz pod bieżącą wodą. Dynię obierz, usuń pestki, pokrój na kawałki. Marchew, cebulę i czosnek obierz i posiekaj na mniejsze części.
KROK 2: Wszystkie składniki przełóż do garnka z grubym dnem, dodaj oliwę z oliwek i podsmaż, mieszając, przez około 3 minuty. Warzywa zalej bulionem i gotuj pod przykryciem około 30 minut.
KROK 3: W tym czasie podpraż pestki dyni na suchej patelni. Krótko, aby się nie przypaliły. Gdy warzywa zmiękną rozdrobnij je blenderem, aż zupa nabierze konsystencji kremu.
KROK 4: Przypraw solą i pieprzem do smaku. Przelej na talerz, udekoruj łyżką śmietany (lub jogurtu naturalnego) i natką pietruszki, posyp podprażonymi pestkami dyni.
Smacznego!
Zobacz także