-
Kaloryczność150.00 kcal7.5%
-
Białko4.29 g8.58%
-
Węglowod.22.79 g8.44%
-
Tłuszcze4.89 g6.99%
-
Błonnik2.62 g10.48%
-
GDA7.5 %
- Mąka pszenna graham, typ 1850 - 130g (szklanka)
- Banan - 120g
- Truskawki - 150g (szklanka)
- Maślanka naturalna 0,5 % tłuszczu - 120g (½ szklanki)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
- Proszek do pieczenia - 3g (⅔ łyżeczki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Zacznij do nagrzania piekarnika do temperatury 200°C i natłuszczenia foremek do babeczek.
KROK 2: Banana obierz ze skórki i rozgnieć widelcem. Truskawki umyj, usuń szypułki i także rozgnieć, ale w innym naczyniu.
KROK 3: Do dużej miski wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce rozmąć jajko, dodaj oliwę, a następnie cały czas mieszając wlej maślankę. Dodaj rozgniecione banany.
KROK 4: Mokre składniki przełóż do miski z mąką i sodą. Całość zamieszaj i powoli dodawaj truskawki delikatnie łącząc je z masą.
KROK 5: Ciasto przełóż do foremek i wstaw do piekarnika. Piecz około 15-20 minut najlepiej z funkcją termoobiegu.
KROK 6: Po upieczeniu zarumienione babeczki pozostaw przez chwilę do ostygnięcia.
*Podawaj jako słodki podwieczorek w towarzystwie świeżych truskawek.
Smacznego!