90 minut
średni
Wartości odżywcze
0 kcal / 1 porcję (0 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność43.26 kcal2.16%
-
Białko1.17 g2.34%
-
Węglowod.4.39 g1.63%
-
Tłuszcze3.14 g4.49%
-
Błonnik0.88 g3.52%
-
GDA2.16 %
Składniki
- Burak - 650g (6 ½ sztuki)
- Oliwa z oliwek - 40g (4 łyżki stołowe)
- Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
- Czosnek mały - 6g (2 ząbki)
- Tymianek suszony - 2g (łyżeczka)
- Wywar warzywny - 960g (4 szklanki)
- Jogurt typu greckiego - 80g (4 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Buraki umyj i przekrój na pół. Każdą połówkę zawiń w folię aluminiową i ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200oC i piecz około 1 godziny. Po tym czasie wyjmij buraki z foli i obierz ze skórki.
KROK 2: Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij cebulę i dorzuć czosnek. Po chwili dodaj buraczki i roztarty tymianek. Dopraw solą i pieprzem. Podsmaż kilka minut, następnie dolej wywar warzywny. Gotuj pod przykryciem około 10 minut.
KROK 3: Składniki zmiksuj na krem i dopraw do smaku. Przelej do miseczek lub szklanek, udekoruj łyżką jogurtu. Możesz podawać z gałązką świeżego tymianku lub szczypiorkiem.
Smacznego!
Zobacz także