40 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
194 kcal / 1 porcję (453 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność42.81 kcal2.14%
-
Białko1.07 g2.14%
-
Węglowod.4.80 g1.78%
-
Tłuszcze3.09 g4.41%
-
Błonnik1.67 g6.68%
-
GDA2.14 %
Składniki
- Masło ekstra - 20g (4 łyżeczki)
- Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
- Marchew - 250g
- Pietruszka, korzeń - 80g
- Imbir korzeń - 10g
- Wywar warzywny - 360g (1 ½ szklanki)
- Śmietana 12% tłuszczu - 54g (3 łyżki stołowe)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
- Kiełki słonecznika - 30g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Masło rozpuść w rondelku, dodaj posiekaną cebulkę i zeszklij. Dorzuć pokrojoną marchew i pietruszkę. Podduś na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.
KROK 2: Imbir zetrzyj na drobnej tarce i odmierz łyżkę, dorzuć do rondelka. Dolej bulion i duś zupę około 25 minut.
KROK 3: Ugotowaną zupę zmiksuj na krem, dopraw solą i mielonym pieprzem, dolej śmietankę (lub jogurt naturalny) delikatnie zamieszaj.
KROK 4: Przelej do miseczki i udekoruj kiełkami słonecznika.
*Podawaj gorącą.
Smacznego!
Zobacz także