Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(10)
14.05.2015
dodaj własny przepis
60 minut
4 osoby
średni
Wartości odżywcze
418 kcal / 1 porcję (300 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    139.14 kcal
    6.96%
  • Białko
    12.69 g
    25.38%
  • Węglowod.
    13.31 g
    4.93%
  • Tłuszcze
    4.29 g
    6.13%
  • Błonnik
    1.78 g
    7.12%
  • GDA
    6.96 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Wołowina, antrykot - 600g
  • Cebula - 130g (1 ⅔ sztuki)
  • Sos Worcetershire - 15g (3 łyżki stołowe)
  • Musztarda francuska - 40g (2 łyżki stołowe)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 2g (4 szczypty)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Bułki grahamki - 240g
  • Sałata masłowa - 20g (4 liście)
  • Pomidor - 120g
  • Ogórek małosolny - 30g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Mięso wymieszaj z sosem Worcestershire, musztardą i drobno posiekaną szalotką. Pomidora i korniszony pokrój w plastry, cebulę w cienkie krążki. Liście sałaty umyj i osusz.

KROK 2: Przygotuj sos łącząc dokładnie wszystkie składniki.

KROK 3: Na rozgrzanego grilla lub patelnię grillową ułóż uformowane mięso (burger powinien być szerszy niż bułka, gdyż podczas smażenia lekko się skurczy) i smaż 3-4 minuty z każdej strony.

KROK 4: Na osobnej patelni rozgrzej olej, wrzuć krążki cebuli i dorzuć cukier, smaż chwilę, aż się ładnie zarumieni. Następnie zdejmij i odłóż.

KROK 5: Na kolejnej patelni rozgrzej 3 łyżki masła klarowanego i smaż pół minuty rozkrojone bułki (od wewnętrznej strony, to zapobiegnie rozmaczaniu się bułki od sosu). Zewnętrzną część bułki można grillować lekko ją spłaszczając.

KROK 6: Gotowe połówki bułki posmaruj od środka sosem, ułóż burgera, sałatę, pomidora, cebulę, korniszony i przykryj drugą połową bułki.

Smacznego!