Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

20 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
326 kcal / 1 porcję (294 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    111.13 kcal
    5.56%
  • Białko
    3.68 g
    7.36%
  • Węglowod.
    20.91 g
    7.74%
  • Tłuszcze
    1.69 g
    2.41%
  • Błonnik
    0.90 g
    3.6%
  • GDA
    5.56 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mleko UHT, 1,5% tłuszczu - 345g (1 ½ szklanki)
  • Kasza jaglana sucha - 90g
  • Banan - 140g
  • Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: W małym garnuszku zagotuj jedną szklankę mleka, wsyp kaszę jaglaną i gotuj na małym ogniu dopóki kasza nie wchłonie całości mleka. Po ugotowaniu ma być miękka, może być nawet lekko rozgotowana. Jeśli dalej jest twarda i chrupiąca, dolej więcej mleka i gotuj do miękkości.

KROK 2: Dodaj do kaszy banana i ok pół szklanki mleka migdałowego. Zblenduj dokładnie tak, aby budyń miał aksamitną konsystencję.

*Tak przygotowany budyń najlepiej smakuj z ulubionymi owocami. Możesz doprawić budyń naturalnym kestraktem z wanilii lub cynamonem.

Smacznego!

Zobacz także