-
Kaloryczność203.55 kcal10.18%
-
Białko9.45 g18.9%
-
Węglowod.21.28 g7.88%
-
Tłuszcze10.13 g14.47%
-
Błonnik2.18 g8.72%
-
GDA10.18 %
- Krewetki tygrysie mrożone - 150g (10 sztuk)
- Makaron bezglutenowy świderki - 80g
- Jarmuż - 60g (12 liści)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Papryczka chili - 40g (2 sztuki)
- Pomidor suszony w oleju - 120g (6 plastrów)
- Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Krewetki rozmroź, opłucz, osuszusz i oderwij ogonki. Makaron ugotuj al dente według wskazówek producenta na opakowaniu.
KROK 2: Na małej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, włóż liście jarmużu, który uprzednio wrzuć na wrzątek i gotuj 2 minuty. Smaż około 1-2 minuty bez mieszania. Odstaw i wysudź.
KROK 3: Na większej patelni rozgrzej dwie łyżki, dodaj pokrojony na plasterki czosnek i zeszklij go. Dodaj krewetki i smaż przez 2 minuty, przewróć na drugą stronę i smaż przez minutę (krewetki surowe, które nie były blanszowane należy smażyć troszkę dłużej).
KROK 4: Dopraw solą morską, dodaj ziarna pieprzu rozgniecione na desce (np. wypukłą stroną łyżki) oraz pokrojone suszone pomidory, smaż jeszcze przez 1-2 minuty.
KROK 5: Dodaj makaron i chwilę razem podsmaż. Dodaj liście jarmużu. Wymieszaj. Przełóż na talerze. Dowolnie udekoruj.
Smacznego!