Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(16)
16.03.2016
dodaj własny przepis
100 minut
4 osób
łatwy
Wartości odżywcze
1038 kcal / 1 porcję (779 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    133.29 kcal
    6.66%
  • Białko
    6.26 g
    12.52%
  • Węglowod.
    8.59 g
    3.18%
  • Tłuszcze
    8.46 g
    12.09%
  • Błonnik
    1.07 g
    4.28%
  • GDA
    6.66 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Wieprzowina, łopatka - 1000g
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 2g (4 szczypty)
  • Mąka pszenna, typ 550 - 40g (⅓ szklanki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 50g (5 łyżek stołowych)
  • Czosnek duży - 15g (3 ząbki)
  • Cebula - 90g (1 ¼ sztuki)
  • Marchew - 400g
  • Majeranek otarty, suszony - 3g (łyżeczka)
  • Liść laurowy - 1.5g (3 sztuki)
  • Goździki - 2g (łyżeczka)
  • Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
  • Miód pszczeli - 48g (4 łyżeczki)
  • Piwo pełne - 250g
  • Pomarańcza - 250g
  • Woda ciepła - 500g (2 ¼ szklanki)
  • Kasza gryczana sucha - 106g
  • Mąka pszenna, typ 550 - 50g (⅓ szklanki)
  • Ziemniaki - 75g (sztuka)
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Por - 130g (½ sztuki)

Sposób przyrządzenia

GULASZ:

KROK 1: Mięso gulaszowe dopraw pieprzem i solą, wymieszaj. Oprósz je 40 g mąki pszennej i ponownie wymieszaj. Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i usmaż mięso z każdej stron na złocisty kolor. Przełóż je następnie do garnka z całym płynem i sokiem.

KROK 2: Cebulę pokrój w grubą kostkę, 2 ząbki czosnku w cienkie plasterki, a marchew w grube plastry.

KROK 3: Na tę samą patelnie po mięsie wylej 2 łyżki płynnego miodu. Gdy zacznie się on pienić, dodaj cebulę, czosnek, i zesmaż do ich zeszklenia. Po tym czasie dodaj marchew, liście laurowe, majeranek, goźkiki i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszaj.

KROK 4: Umyj pomarańczę i zetrzyj jej skórkę. Na patelnie wylej szklankę piwa, dodaj startą skórkę pomarańczy. W mięszyczasie pomarańczę obierz i wyfiletuj z błon. Zawartość całej patelni przełóż do garnka z mięsem, następnie dorzuć miąższ pomarańczy i wlej sok. Dodaj 500 ml wody i wymieszaj. Przykryj danie pokrywką i duś przez około 1,5 godziny na wolnym ogniu.

RACUSZKI GRYCZANE:

KROK 1: Zetrzyj na tarce o grubych oczkach obranego ziemniaka, rozgnieć ząbek czosnku i pokrój por w bardzo drobną kosteczkę.

KROK 2: Do miski wrzuć ugotowaną kaszę gryczaną, wbij 2 jaja, dodaj zmieniaka i 50 g mąki pszennej, czosnek i por. Dokładnie wszystko wymieszaj i odpraw solą i pieprzem do smaku.

KROK 3: Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Łyżką uformuj na tłuszczu racuszki. Upieczone z dwóch stron placki przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i przykryj od góry kolejnym pergaminowym kawałkiem.

KROK 4: Gdy gulasz będzie już gotowy (mięso lekko sie rozpada), zdejmij pergamin z blachy z racuchamii i włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 5 minut.

* Racuchy wyjmij na talerz, nałóż na nie gulasz i polej sosem.

Smacznego!