Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(4)
24.03.2016
dodaj własny przepis
50 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
286 kcal / 1 porcję (416 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    68.74 kcal
    3.44%
  • Białko
    2.52 g
    5.04%
  • Węglowod.
    10.91 g
    4.04%
  • Tłuszcze
    1.96 g
    2.8%
  • Błonnik
    1.12 g
    4.48%
  • GDA
    3.44 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 180g
  • Woda ciepła - 480g (2 szklanki)
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Białko jaja kurzego - 25g (sztuka)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pomidory w puszce - 240g (½ puszki)
  • Przecier pomidorowy - 300g (1 ¼ szklanki)
  • Cebula - 60g (⅔ sztuki)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Natka pietruszki siekana - 48g (8 łyżeczek)
  • Kurki - 250g (5 garści)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę jaglaną wypłucz i upraż w rondelku. Następnie zalej 2 szklankami wody i posól. Gotuj przez około 25 minut i odstaw do wystudzenia.

KROK 2: Kurki dokładniej umyj i posiekaj, a następnie usmaż na oliwie z solą i ząbkiem czosnku. Przestudź. Dodaj dużą ilość natki. Całość przełóż do ugotowanej wystudzonej kaszy, wbij jajo, dodaj białko i wymieszaj ręką. Z gotowej masy uformuj pulpety.

KROK 3: W dużym rondlu rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i czosnek, wlej passatę, pomidory pelati (pomidory rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków). Duś przez kilka minut. Następnie włóż do sosu pulpeciki i duś po kilka minut obracając na druga stronę po 5 minutach. Możesz posypać serem np. parmezanem i lekko zapiec w piekarniku pod górną grzałką. Posyp całość obficie natką.

Smacznego!

Zobacz także