-
Kaloryczność68.74 kcal3.44%
-
Białko2.52 g5.04%
-
Węglowod.10.91 g4.04%
-
Tłuszcze1.96 g2.8%
-
Błonnik1.12 g4.48%
-
GDA3.44 %
- Kasza jaglana sucha - 180g
- Woda ciepła - 480g (2 szklanki)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Białko jaja kurzego - 25g (sztuka)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pomidory w puszce - 240g (½ puszki)
- Przecier pomidorowy - 300g (1 ¼ szklanki)
- Cebula - 60g (⅔ sztuki)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Natka pietruszki siekana - 48g (8 łyżeczek)
- Kurki - 250g (5 garści)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę jaglaną wypłucz i upraż w rondelku. Następnie zalej 2 szklankami wody i posól. Gotuj przez około 25 minut i odstaw do wystudzenia.
KROK 2: Kurki dokładniej umyj i posiekaj, a następnie usmaż na oliwie z solą i ząbkiem czosnku. Przestudź. Dodaj dużą ilość natki. Całość przełóż do ugotowanej wystudzonej kaszy, wbij jajo, dodaj białko i wymieszaj ręką. Z gotowej masy uformuj pulpety.
KROK 3: W dużym rondlu rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i czosnek, wlej passatę, pomidory pelati (pomidory rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków). Duś przez kilka minut. Następnie włóż do sosu pulpeciki i duś po kilka minut obracając na druga stronę po 5 minutach. Możesz posypać serem np. parmezanem i lekko zapiec w piekarniku pod górną grzałką. Posyp całość obficie natką.
Smacznego!