Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(5)
06.05.2016
dodaj własny przepis
25 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
296 kcal / 1 porcję (280 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    105.54 kcal
    5.28%
  • Białko
    2.95 g
    5.9%
  • Węglowod.
    19.09 g
    7.07%
  • Tłuszcze
    2.26 g
    3.23%
  • Błonnik
    3.38 g
    13.52%
  • GDA
    5.28 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza bulgur, sucha - 175g (1 ¼ szklanki)
  • Koper włoski (fenkuł) - 350g (sztuka)
  • Pomarańcza - 500g
  • Granat - 30g (⅓ sztuki)
  • Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Sól biała - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
  • Natka pietruszki siekana - 36g (6 łyżeczek)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Zalej bulgur gorącą, wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 15 minut pod przykryciem.

KROK 2: Nieduży korzeń kopru włoskiego pokrój w kostkę. Dokładnie umyj, a następnie obierz pomarańcze, ich cząstki podziel na pół. Granat obierz i do oddzielnej miseczki wyłuskaj jego nasiona (uważaj na błonki).

KROK 3: Koper i pomarańcze połącz z kaszą, następnie dodaj granat. Całość polej oliwą z oliwek, skrop sokiem z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Na koniec posiekaj natkę pietruszki i posyp nią całą sałatkę.

Smacznego!